Soğutma Sistemi

20.02.2019 21:00

Yanma sonucu açığa çıkan ısının motor parçalarına zarar vermeyecek değere düşürülmesini sağlamaktır.

Soğutma Sisteminin Parçaları

Radyatör, Vantilatör, Devir daim (su) pompası, Termostat, Hararet (ısı) gösterici, Hararet (ısı) müşiri ve Fan motorudur.

1.       Radyatör: Soğutma suyuna depoluk eder. Radyatöre konacak suyun seviyesi peteklerin üzerinde olmalıdır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Radyatöre su ilavesi araç rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konularak yapılır. Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı hava basıncı alındıktan sonra açılır.


2.       Vantilatör Kayışı: V şeklindedir. Kayış gerginliği 1-1,5 cm civarında olmalıdır. Vantilatör kayışı hareketini krank mili kasnağından alır ve vantilatör kayışı devir daim pompası ve alternatörü (şarj dinamosunu) çalıştırır. Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi kayış kopması olabilir.

3.       Devirdaim Pompası: Vantilatör kayışından hareket alır. Radyatördeki soğuk suyu su kanallarına yollar. Vantilatör kayışı koparsa motor hararet yapar. Hava soğutmalı motoru, su soğutmalı motordan ayıran bir diğer özellik hava soğutmalı motorda radyatör ve su pompasının olmamasıdır.

     

4.       Termostat Silindir Kapağı: Su çıkışındadır. Motorun sıcaklığını çalışma sıcaklığında sabit tutar. Termostatı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır, aşınmalar artar ve verim düşer. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.

5.       Hararet Göstergesi: Aracın çalışma sıcaklığını sürücüye iletir, çalışmıyorsa hararet (ısı) müşiri arızalı olabilir. Soğutma sisteminde su azalıyorsa silindir kapak contası arızalı veya radyatör delik, radyatör kapağı bozuk, radyatör hortum ve kelepçeleri arızalı veya delik, kalorifer hortumları delik veya termostat arızalı olabilir.

     

 

Motorun hararet yapmasının nedenleri:

·         Vantilatör kayışının gevşek veya kopuk olması,

·         Radyatör kapağının bozuk olması,

·         Radyatör peteklerinin tıkanması,

·         Radyatörde suyun azalması,

·         Termostatın arızalı olması, zamanında açmaması,

·         Motor soğutma suyu kanallarının tıkalı olması,

·         Uygun vites ve hızda gidilmemesi,

·         Otomatik fanın arızalı olması veya fan müşürünün arızalı olması,

·         Silindir kapak contasında kaçak olması,

·         Kalorifer hortumlarında kaçak olması,

·         Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir.

Sosyal Medya